اشتراک گذاری مطلب

فواید عصاره و روغن لیمو ترش برای زیبایی پوست و مو

در این مقاله، علاوه بر اینکه به تمامی خواص این میوه ی پرطرفدار می پردازیم، با استناد به آخرین تحقیقات علمی به پرسشهایی که در خصوص فواید روغن لیمو برای پوست و مو و رایحه درمانی مطرح میشود پاسخ می دهیم.

یکی از باورهای سنتی رایج تاثیر ضد لک و روشن کنندگی عصاره و روغن لیمو برای پوست صورت است. در این مقاله، علاوه بر اینکه به تمامی خواص این میوه ی پرطرفدار می پردازیم، با استناد به آخرین تحقیقات علمی به پرسشهایی که در خصوص فواید روغن لیمو برای پوست و مو و رایحه درمانی مطرح میشود پاسخ می دهیم.

تاریخچه و گیاه شناسی لیمو ترش:

لیمو ترش با نام علمی Citrus limon گیاهی ست همیشه سبز با میوه های زردرنگ از خانواده ی Rutaceae.

استفاده از عصاره و روغن لیمو برای پوست صورت و مو تاریخچه ای درخشان و طولانی دارد. از درمان های رایج سنتی از این گیاه درمان جوش و لک های پوستی است. برای مثال در تانزانیا عصاره ی لیمو در ترکیب با سفیده تخم مرغ، عسل و خیار به عنوان ماسک شبانه برای درمان جوش و صاف و درخشان شدن پوست صورت مورد استفاده قرار می گیرد.

خواص ضد میکروبی و کنترل کننده چربی این میوه نیز از عواملی است که مردم فلسطین به طور سنتی  از ترکیب عصاره لیمو با روغن زیتون برای درمان بیماری های مو و اسکالپ استفاده می کنند.

مهمترین بخش های این گیاه عصاره ی میوه یا آب میوه و اسانس روغنی آن است. عصاره میوه لیمو در طب سنتی و زمانی که هنوز ویتامین C کشف نشده بود برای درمان بیماری اسکوروی و فشار خون بالا و سرماخوردگی استفاده می شد. مطالعه در طب سنتی روم نشان می دهد اسانس روغنی یا روغن لیمو برای درمان سرفه و عفونت ها استفاده می شد.

ترکیبات شیمیایی مهم و با ارزش عصاره و روغن لیمو:

اثرات دارویی مهم عصاره و روغن لیمو ترش با بررسی ترکیبات شیمیایی آن توضیح داده شده است.

مهمترین ترکیبات شیمایی موجود در عصاره میوه یا آب لیمو شامل اسیدهای گلیکولیک، کومارین ها، اسیدکربوکسیلیک ها، اسیدهای آمینه و مقادیر بالایی ویتامین ها است که مهمترین آنها ,ویتامین های گروه B کمپلکس و ویتامین C است.

روغن لیمو یا اسانس روغنی لیمو حاوی ترکیبات مهمی از جمله مونوترپنوئیدها به ویژه ترکیب دی-لیمونن (D-limonen) است.

فواید روغن لیمو برای پوست و مو:

هر چند به طور تجربی بیشتر مردم از خواص لیمو برای زیبایی پوست و موی خود بهره می برند، اما تحقیقات زیادی نیز انجام شده است که از نظر علمی بر صحت اثربخشی روغن لیمو برای زیبایی صحه می گذارد و آن را تایید می کند.

1- خواص آنتی اکسیدانی:

تحقیقات نشان داده اند که روغن لیمو اثرات قوی آنتی اکسیدانی دارد که باعث کاهش رادیکال های آزاد می شود. یکی از دلایل استفاده فراوان روغن لیمو برای جلوگیری از پیری پوست خواص آنتی اکسیدانی قوی این ترکیب است.

2- اثر روشن کنندگی و ضد لک روغن لیمو:

ترکیبات سیترال، بتا-پینن و دی-لیمونن موجود در اسانس روغنی لیمو باعث روشن کنندگی و رفع لک های پوستی می شوند. این ترکیبات با مهار آنزیم تیروزیناز به روشن شدن پوست کمک می کنند. بررسی های علمی ضمن اثبات تاثیر ضد لک روغن لیمو برای پوست صورت نشان می دهند که استفاده از مخلوطی از ترکیبات گیاهی روشن کننده با تقویت اثر یکدیگر به رفع لک های پوستی کمک بزرگی می کنند.

3- افزایش نفوذپذیری ویتامین ها به لایه های پوست

یکی از جالب ترین خواص روغن لیمو برای پوست این است که این روغن باعث افزایش نفوذ و جذب سایر ترکیبات موجود در روغن های طبیعی به ویژه ویتامین ها به درون بافت پوست می شود؛ از جمله این ترکیبات می توان به ویتامین های محلول در چربی و محلول در آب اشاره کرد. برای مثال مطالعه ای نشان داده است که استفاده همزمان روغن لیمو با ویتامین E به صورت موضعی باعث افزایش جذب ویتامین E شده است.

بنابراین یکی از راه های افزایش جذب ترکیبات موثر طبیعی به ویژه ویتامین ها به داخل بافت پوست مخلوط کردن آنها با روغن لیمو است.

4- کنترل چربی پوست و مو:

عصاره و روغن لیمو باعث کنترل چربی پوست و مو می شوند. تحقیقات زیادی تاثیر رژیم حاوی عصاره کامل لیمو را بر روی لاغری و کنترل چربی به اثبات رسانده اند، هر چند تحقیق جامعی برای تاثیر موضعی این روغن برای لاغری موضعی و کنترل موضعی چربی پوست و مو انجام نشده است، اما یکی از پرکاربردترین خواص لیمو در صنایع آرایشی و بهداشتی بهره گیری از تاثیر آن در تنظیم چربی پوست و مو است.

علاوه بر این خواص آنتی باکتریال و ضدقارچ روغن لیمو باعث شده است که علاوه بر اهیمت آن به عنوان یک نگهدارنده ی طبیعی، برای کنترل شوره ی سر نیز از آن استفاده به عمل آید.

5- تاثیر روغن لیمو برای جوش:

هر چند مطالعات زیادی خواص آنتی باکتریال روغن لیمو را بررسی و اثبات کرده اند و آن را به عنوان یک نگهدارنده طبیعی معرفی کرده اند، و علی رغم استفاده های سنتی و تجربی فراوان از این روغن برای درمان آکنه، اما هنوز مطالعه ای اختصاصی برای اثربخشی روغن لیمو برای درمان جوش در دست نیست. به نظر میرسد خواص بینظیر روغن لیمو در کنترل چربی پوست و نیز تاثیر آنتی باکتریال قوی آن از دلایل اثربخشی آن در درمان جوش است.

 

یکی از جالب ترین خواص روغن لیمو برای پوست این است که این روغن باعث افزایش نفوذ و جذب سایر ترکیبات موجود در روغن های طبیعی به ویژه ویتامین ها به درون بافت پوست می شود

بنابراین یکی از راه های افزایش جذب ترکیبات موثر طبیعی به ویژه ویتامین ها به داخل بافت پوست مخلوط کردن آنها با روغن لیمو است.

فواید رایحه درمانی با روغن لیمو:

تمرکز بر روی خواص روغن لیمو برای پوست صورت و زیبایی آن باعث غفلت از تاثیرات شگفت انگیر این ترکیب بر روی سیستم عصبی شده است. روغن لیمو یکی از موثرترین ترکیبات در ماساژ تراپی و آروماتراپی است. این ترکیب با تاثیر مستقیم بر روی سیستم عصبی باعث آرامش و ریلکسیشن ماهیچه ها می شود.

روغن لیمو طی قرن های یکی از ترکیبات اصلی ساخت عطر بوده است. اما تحقیقات اخیر نشان می دهند که ترکیبات موجود در این روغن باعث تسکین درد می شود. رایحه درمانی با روغن لیمو به درمان مشکلات و بیماری های ناشی از سبک زندگی کمک زیادی می کند. از جمله این مشکلات می توان به فشار خون بالا، روان رنجوری، اضطاب، واریس، آرتروز، خستگی ذهن و عصبانیت اشاره کرد.

در اینجا به تحقیقاتی که بر روی اثربخشی لیمو در رایحه درمانی انجام شده است اشاره می کنیم:

6- خاصیت آرامش بخش و ضد عصبانیت رایحه درمانی با روغن لیمو

در بررسی جامعی که در سال 2013 انجام شد نشان داده شد که تنفس محلول حاوی 0.5% تا 1% روغن لیمو باعث فعال شدن رسپتورهای سروتونین و دوپامین شده و اثرات آرامش بخش و ضدعصبانیت در آروماتراپی با روغن لیمو برجای می گذارد.

7- خاصیت ضد درد روغن لیمو با استفاده از رایحه درمانی

با توجه به فراوانی ترکیب D-لیمونن در روغن لیمو، و اثر مهار کنندگی این ترکیب بر روی گیرنده های درد، اثر ضد درد روغن لیمو به صورت موضعی و رایحه درمانی با داروهای مسکن قوی مانند ایندومتاسین مقایسه و برابر دانسته شده است. علاوه بر تحقیقات علمی، مشاهدات تجربی نیز در افرادی که از خواص این روغن بهره می برند مدعی این خاصیت روغن لیمو است.

باید توجه داشت که یکی از نکات منفی روغن لیمو احتمال ایجاد آلرژی است. بنابراین در هنگام مصرف این روغن باید دقت کرد. در سال 2019 استاندارد IFRA (انجمن بین المللی عطر) میزان مصرف ایمن و مجاز اسانس روغنی لیمو برای استفاده موضعی و استفاده ی رایحه درمانی حداکثر 2% اعلام کرده است.

انتشار مطلب

یک پاسخ

  1. مطلب کامل و عالی بود 😍 من روغنش رو تهیه کردم و بسیار راضی هستم اما الان که خواصش رو خوندم خیلی بیشتر دوستش دارم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مجله را دنبال کنید

با وارد کردن آدرس ایمیلتان از مطالب جدید مجله ایدن و تخفیفات ایدن مطلع شوید.

سایر مطالب مجله ایدن

وبلاگ

فواید ماساژ با گواشا

گواشا چیست؟ استفاده از گواشا برای ماساژ بدن ریشه در سنت چین دارد. سنگ گواشا یک تکنیک ماساژ درمانی است که با افزایش گردش خون